Češi ročně zkonzumují v průměru  2,2 kg kávy na osobu,

což je zhruba 9,3 kg kávové sedliny.

Většina z ní skončí ve směsném odpadu,

ačkoli by mohla být mnohem lépe využita...

Pracujeme na tom, aby se to změnilo! Seznamte se, jsme reKáva...

 

O PROJEKTU

ReKáva se stará o lokální recyklaci kávové sedliny

a hledá pro ni další využití.

 

Naší misí je zachránit tuny kávové sedliny, které zbytečně končí ve směsném odpadu, odkud míří do spaloven.

 

Vracíme kávovou sedlinu zpět tam, odkud pochází.

 

#kavoutonekonci #kavoutozacina

reKavy_cyklus_cely (1).png
Snímek obrazovky 2022-05-23 v 9.40.15.png
KAVÁRNA

1.

Vyprodukovanou sedlinu v kavárně barista vhodí do našeho chytrého koše, který hlídá veškeré důležité 

údaje o kvalitě vhozené sedliny. Díky tomu víme, kdy si pro sedlinu dojet tak, aby byla stále čerstvá a kvalitní.

Snímek obrazovky 2022-05-23 v 9.40.23.png
283562832_1212233876187525_4910021397638697826_n.png

JAK TO CELÉ FUNGUJE?

Kávovou sedlinu z chytrých košů pravidelně svážíme na cargokolech k nám do reKávy.

2.

Snímek obrazovky 2022-05-23 v 9.40.46.png
KOMUNITNÍ ZAHRADY

Část kávové sedliny využíváme na pěstování hlívy ústřičné, zbytek pak dovážíme do partnerských komunitních zahrad, kde se kompostuje.

3.

Snímek obrazovky 2022-05-23 v 9.40.52.png

Speciální kategorií je pěstování hlívy ústřičné doma. Jako pěstitel si můžete dojít (nejen) do partnerských kaváren, kde vám rádi kávovou sedlinu pro pěstování doma dají.

DOMA
Snímek obrazovky 2022-05-23 v 9.40.23.png
 

AKCELERAČNÍ PROGRAMY
A SOUTĚŽE

stažený soubor.png
sia.png
1609843552422.jpeg
NAKOPNI-PRAHU.png
fcb_edited.jpg

NAŠE MISE

Lokálním kavárnám a organizacím poskytujeme svozovou službu kávové sedliny
a propojujeme je tak s komunitními zahradami, kde sedlina poslouží dalšímu účelu. 

Navíc sedlina zůstává v lokalitě, kde byla vyprodukována. Podporujeme tak lokální produkty a lidi. Zasazujeme se o města bez plýtvání.

Svozem sedliny na elektrickém kargo kole myslíme na životní prostředí a šetříme přírodní zdroje.

Jednotlivcům s láskou pro kávu a zájmem o životní prostředí ukazujeme, jak snadné je vlastní kávovou sedlinu znovu využít v pohodlí domova. K největším změnám totiž dochází, když začneme od jednotlivců
a jejich komunity - vaší kanceláře, oblíbené kavárny, vaší domácnosti. 

#LOKÁLNĚ
#SNADNO
#UDRŽITELNĚ
#S OHLEDEM NA PŘÍRODU
#V RÁMCI KOMUNITY

KLIENTI

stažený soubor.png
1632325779659.jpeg
 
 

rekáva TÝM

reKava_logo_final_color.png
tým.jpg
Michaela
Adam
Michal
odborný garant
marketingový
specialista
Viktorie
koordinátor 
svozové služby
marketingový
kreativec
zakladatelka
reKávy
Jana
Snímek obrazovky 2022-05-23 v 10.50.14.png

Jana Šrámková

  • Facebook
  • LinkedIn

zakladatelka

Jana je zakladatelkou reKávy. Jeji zásluhou se z malého týmu stává silný prospěšný start-up s jasnou vizí. Ona sama vypije natolik šálků kávy denně, že by s přehledem mohla být zákazníci reKávy. Ráda doma pěstuje houby v GrowKitu, který díky lásce ke kávě využívá naplno.

Snímek obrazovky 2022-05-23 v 10.50.06.png

Michaela Čermáková

  • Facebook
  • LinkedIn

odborný garant

Michaela je mikrobioložka s láskou ke kávě a duší pro přírodu. Proto jí dává smysl hledat způsoby, jak ji podporovat  a chránit. Třeba díky recyklaci kávové sedliny.

Snímek obrazovky 2022-05-23 v 10.50.20.png

Viktorie Ďásková

  • Facebook
  • LinkedIn

marketingový specialista

Viktorie je vášnivá milovnice kávy, jak s oblibou říká, má na svědomí denně zhruba půlku ze dvou miliard vypitých šálků na světě. Rozhodla se tak díky tomu alespoň z části zamést její pro přírodu náročný koníček, a přidala se do týmu reKávy.

Snímek obrazovky 2022-05-23 v 10.49.56.png

Michal Turek

  • Facebook
  • LinkedIn

marketingový kreativec

Michal se stará o marketingové aktivity reKávy a způsoby toho, jak ji veřejnosti zviditelnit. Často chodí pít kávu do kavárny a proto mu reKáva dává smysl, navíc je vášnivým pěstitelem! A kdo může říct, že pěstuje doma houby, že?!

Snímek obrazovky 2022-05-23 v 10.50.26.png

Adam Buben

  • Facebook

koordinátor svozové služby

Adam se u nás v reKávě stará o hladký průběh svozové služby, kterou poskytujeme kavárnám a institucím. Je zodpovědný za kontrolu kvality a opečovává SmartKoše. reKáva mu dává smysl, protože každý den startuje minimálně s jedním šálkem kávy.

 

NAŠE CESTA

2019

Vznik myšlenky, že by v České republice mohla fungovat firma zaměřená na svoz a znovuvyužití kávové sedliny.

2020

květen

S projektem reKáva jsme se účastnili SIA20 (Social Impact Award 2020) a zůstali jsme mezi 10 finalisty. Ze soutěže jsme si odnesli cennou spolupráci s PwC.

říjen

Zakladatelka Jana Šrámková zapsala reKávu do obchodního rejstříku.

září

Zúčastnili jsme se ročního kurzu cirkulárního zadávání, během kterého jsme čerpali know-how práce se sedlinou.

listopad

Začali jsme s PwC vyvíjet čipy do reKávích smartkošů.

2021

duben - červen

Vstoupili jsme do akceleračního programu od Googlu, během kterého jsme navázali spolupráci s Plastenco

září

Začali jsme ve spolupráci s Plastenco vyvíjet designové obaly na produkt GrowKitů.

červenec - srpen

Zakladatelka Jana vyrazila na návštěvu do Nizozemska ke společnosti Rotterzwarm, kde měsíc čerpala místní know-how pěstování hlívy a kompostování kávové sedliny.

2022

únor

Z kaváren jsme se přesunuli do pohodlí krásné kanceláře na Staroměstském náměstí v Pražském kreativním centru.

 

Též jsme se přihlásili do soutěže Nakopni Prahu, kterou jsme nakopávali až do červnového slavnostního vyhlášení.

duben

reKáva se stala členem cirkulárního hotspotu.

březen

Vstoupili jsme do inkubátoru start-upů PointOne při ČZU.

květen

Podařilo se nám vyvinout obal na čip, který je umístěný ve víku našeho smart koše v kavárnách.
Zároveň jsme jej rámci události Greenhackathon poprvé otestovali.