Češi ročně zkonzumují v průměru 2,2 kg kávy na osobu,
což je zhruba 9,3 kg kávové sedliny.
Většina z ní skončí ve směsném odpadu,
ačkoli by mohla být mnohem lépe využita...
Pracujeme na tom, aby se to změnilo! Seznamte se, jsme reKáva...
O PROJEKTU
ReKáva se stará o lokální recyklaci kávové sedliny
a hledá pro ni další využití.
Naší misí je zachránit tuny kávové sedliny, které zbytečně končí ve směsném odpadu, odkud míří do spaloven.
Vracíme kávovou sedlinu zpět tam, odkud pochází.
#kavoutonekonci #kavoutozacina
.png)

KAVÁRNA
1.
Vyprodukovanou sedlinu v kavárně barista vhodí do našeho chytrého koše, který hlídá veškeré důležité
údaje o kvalitě vhozené sedliny. Díky tomu víme, kdy si pro sedlinu dojet tak, aby byla stále čerstvá a kvalitní.


JAK TO CELÉ FUNGUJE?
Kávovou sedlinu z chytrých košů pravidelně svážíme na cargokolech k nám do reKávy.
2.

KOMUNITNÍ ZAHRADY
Část kávové sedliny využíváme na pěstování hlívy ústřičné, zbytek pak dovážíme do partnerských komunitních zahrad, kde se kompostuje.
3.

Speciální kategorií je pěstování hlívy ústřičné doma. Jako pěstitel si můžete dojít (nejen) do partnerských kaváren, kde vám rádi kávovou sedlinu pro pěstování doma dají.
DOMA

AKCELERAČNÍ PROGRAMY
A SOUTĚŽE





NAŠE MISE
Lokálním kavárnám a organizacím poskytujeme svozovou službu kávové sedliny
a propojujeme je tak s komunitními zahradami, kde sedlina poslouží dalšímu účelu.
Navíc sedlina zůstává v lokalitě, kde byla vyprodukována. Podporujeme tak lokální produkty a lidi. Zasazujeme se o města bez plýtvání.
Svozem sedliny na elektrickém kargo kole myslíme na životní prostředí a šetříme přírodní zdroje.
Jednotlivcům s láskou pro kávu a zájmem o životní prostředí ukazujeme, jak snadné je vlastní kávovou sedlinu znovu využít v pohodlí domova. K největším změnám totiž dochází, když začneme od jednotlivců
a jejich komunity - vaší kanceláře, oblíbené kavárny, vaší domácnosti.
#LOKÁLNĚ
#SNADNO
#UDRŽITELNĚ
#S OHLEDEM NA PŘÍRODU
#V RÁMCI KOMUNITY
KLIENTI


rekáva TÝM


Michaela
Adam
Michal
odborný garant
marketingový
specialista
Viktorie
koordinátor
svozové služby
marketingový
kreativec
zakladatelka
reKávy
Jana
NAŠE CESTA
2019
Vznik myšlenky, že by v České republice mohla fungovat firma zaměřená na svoz a znovuvyužití kávové sedliny.
2020
květen
S projektem reKáva jsme se účastnili SIA20 (Social Impact Award 2020) a zůstali jsme mezi 10 finalisty. Ze soutěže jsme si odnesli cennou spolupráci s PwC.
říjen
Zakladatelka Jana Šrámková zapsala reKávu do obchodního rejstříku.
září
Zúčastnili jsme se ročního kurzu cirkulárního zadávání, během kterého jsme čerpali know-how práce se sedlinou.
listopad
Začali jsme s PwC vyvíjet čipy do reKávích smartkošů.
2021
duben - červen
Vstoupili jsme do akceleračního programu od Googlu, během kterého jsme navázali spolupráci s Plastenco
září
Začali jsme ve spolupráci s Plastenco vyvíjet designové obaly na produkt GrowKitů.
červenec - srpen
Zakladatelka Jana vyrazila na návštěvu do Nizozemska ke společnosti Rotterzwarm, kde měsíc čerpala místní know-how pěstování hlívy a kompostování kávové sedliny.
2022
únor
Z kaváren jsme se přesunuli do pohodlí krásné kanceláře na Staroměstském náměstí v Pražském kreativním centru.
Též jsme se přihlásili do soutěže Nakopni Prahu, kterou jsme nakopávali až do červnového slavnostního vyhlášení.
duben
reKáva se stala členem cirkulárního hotspotu.
březen
Vstoupili jsme do inkubátoru start-upů PointOne při ČZU.
květen
Podařilo se nám vyvinout obal na čip, který je umístěný ve víku našeho smart koše v kavárnách.
Zároveň jsme jej rámci události Greenhackathon poprvé otestovali.