top of page

Rekáva - cesta do finále

Ráda bych se tu s vámi podělila o nádhernou zkušenost, jak hezky může fungovat spolupráce mezi kreativními lidmi, kteří mají přesah nahlížet dál za obzor vlastního zaměření a prospěchu. Jak se můžeme vzájemně inspirovat, podporovat a pomáhat si.



Přiznávám, jsem velkým milovníkem kávy. Není to jen o těch malých dávkách energie, které si během dne dopřeji, jsou to také moje chvilky zastavení a vědomé relaxace během každodenního shonu. Stále častěji mi v poslední době vrtalo hlavou, co se vlastně děje s tou kávou po vypití. Rozumějme kávovou sedlinou. Dyť to pijí miliardy lidí po celé planetě, přeci se to jen tak nevyhodí do popelnice. Laicky jsem si říkala, musí to mít nějaké využití, minimálně na kompost by se to určitě hodilo, tak jako tam děda vyhazoval shnilá jablka či slupky od brambor. A tak jsem začala pátrat.


Zjistila jsem, že kávová sedlina má skutečně širokou paletu využití od přidávání do substrátu pro rostliny, přes zpracování formou recyklace a výrobu tkanin až po kosmetické přípravky s blahodárnými účinky na zjemnění pokožky. Ve světě existuje několik projektů, které se sběrem a využitím kávové sedliny zabývají, ale u nás jsem hledala marně. Což mě přivedlo na myšlenku zkusit v této oblasti u nás něco podniknout.


I když nějaké povědomí o IT věcech spojených se základy programování či úpravou grafiky mám, nejsem v tom natolik zběhlá, abych si tyto věci tvořila sama. Znala jsem však neziskovku Czechitas, která se zabývá podporováním a zapojováním zájemců o IT v jeho nejrůznějších podobách. Pořádají cenově příznivé kurzy a workshopy jak pro mladé talentované holky, pro které může být někdy nesnadné uchytit se v převážně mužském prostředí, tak pro kohokoliv, kdo si chce vytvořit webové stránky, dozvědět se něco o marketingu na digitálním poli, nebo kloudně porozumět datové analýze.


Již dříve jsem absolvovala některá jejich školení, nyní v souvislosti s plánovaným projektem jsem se přihlásila na kurz Canva, zaměřený na grafiku, který vedla Lenka Svobodová v Mladé Boleslavi. Následně jsem Lenku oslovila, zdali by pro ní nebylo zajímavé se podílet na vytvoření nové identity mého začínajícího projektu. Lenka tak stála u zrodu loga Rekáva a základních grafických prvků webu. S její pomocí tak vznikl projekt, který jsem následně přihlásila do akceleračního programu Social Impact Awards (SIA). Odbornou porotu zaujala má vize natolik, že projekt poslali mezi deset finalistů.


V rámci balíčku odměn, které finalisté obdrželi, byla také profesionální pomoc s natočením videoprezentace. Vejít se do stopáže necelé minuty nebylo snadné. Jak se nám to povedlo, se můžete kouknout zde https://czech-republic.socialimpactaward.net/


Není určitě bez zajímavosti, že neziskovka Czechitas svou úspěšnou pouť započala také "konkurzem" v rámci Social Impact Awards, který dokonce v roce 2015 vyhrála. Ať už je bude na stupínku nejvyšším ReKáva následovat či nikoli není tolik důležité. Podstatné je, aby zůstalo nadšení a vůle tento projekt dále rozvíjet!


Děkuji vám a zdravím s šálkem v ruce :)

Janča


bottom of page